Elefanthemmet i Udawalawe nationalpark

Vi besökte Udawalawes elefanthem i Sri Lanka. Udawalawe är en nationalpark som ligger i  Uvaprovinsen, i den södra delen av landet, 130 km öster om huvudstaden Colombo. Parken är  31 kvadratkilometer stor. Tyvärr hann vi inte med att ta en safariutflykt i nationalparken för turerna startar tidigt på morgonen och vi hade varit uppe sent kvällen innan och besökt släktningar.  Vi beslöt oss istället för att besöka elefanthemmet i Udawalawe. På elefanthemmet bor unga elefanter som blivit föräldralösa och äldre skadade elefanter. I många fall har elefanterna skadats av minor som finns kvar i spåren efter inbördeskriget som rådde främst mellan gerillagruppen Tamilska tigrarna och regeringen i Sri Lanka. Inbördeskriget tog slut 2008 när regeringsstyrkorna slog ut en stor del av de  Tamilska tigrarna.  Elefanthemmet bedriver sin verksamhet med hjälp av frivilliga donationer och vid hemgång är det lätt att ge en donation, man får ett bevis med sig som tack för att man stöttat elefanterna.

Man får inte slå elefanterna!

Vid matningen av elefanterna sitter man  på en liten läktare med solskydd och kan titta på elefanterna som själva går dit för att få mat. Först är de minstingarnas tur att få mjölk och efter det kommer de lite större djuren och till sist de skadade. En elefant hade trampat på en mina och sprängt bort foten. På hemmet har man tagit hand om den och tillverkat ett träben som elefanten kan gå med.

I “elefanttonårsgruppen” vid matning var det ett par elefanter som inte slutade äta vid uppmaning av djurskötaren varvid djurskötaren slog elefanten med en pinne stor som ett skaft på en sopborste. Detta känns säkert inte mycket på en elefant men vår då två gamla dotter blev upprörd.

 “Man får inte slå elefanter, de är dumma! ” säger hon.

Det är knepigt att förklara som förälder, vi vet att de tar hand om elefanterna och har säkert begränsade resurser och maten måste räcka till alla.

“Det var dumt att slå elefanten men han är snäll och hjälper dem så att alla får mat”, sa vi.

“Han är lite dum och lite snäll”, säger då vår lilla dotter. Detta blev ett litet trauma för henne:)

“Han slog elefanten! Han är lite dum och lite snäll. “, upprepade vår dotter otaliga gånger under hela resan och så här ett år efter kan hon fortfarande upprepa samma mening och prata om upplevelsen. Med tanke på hur elefanter behandlas på många turistorter vill jag förtydliga att dessa elefanter inte exploateras eller fastkedjas utan tas hand om för att sedan kunna leva och klara sig själva i nationalparken när de når vuxen ålder

Scroll to Top